Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχουν φορολογικά έσοδα από την λίστα Λαγκάρντ

Ενημέρωση της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών για την  πορεία των ερευνών και τα φορολογικά έσοδα από τις διάφορες λίστες με μεγαλοκαταθέτες ζητά ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 χαρακτηρίζεται από μέτρα υπερφορολόγησης, οι διαρροές για τη νέα φορολογία ακινήτων (και αγροτεμαχίων) απειλούν, ως συνήθως, τους συνεπείς, πλην αδύναμους, ήδη, φορολογούμενους, η εντός επταμήνου υποχρέωση εξόφλησης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012, 2013, μαρτυρά άγνοια της πραγματικής φορολογικής ικανότητας των εντίμων και συνεπών στις υποχρεώσεις τους πολιτών» και από την άλλη προσθέτει ότι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μένουν ανεκμετάλλευτες.
Συγκεκριμένα ρωτα τον υπουργό: «Σε ποιο σημείο βρίσκεται και τι απέδωσε ως τώρα ο από έτους, σχεδόν, διενεργούμενος έλεγχος των 22.000 φορολογουμένων, που έσπευσαν να μεταφέρουν τεράστια εμβάσματα, συμποσούμενα σε δεκάδες δις ευρώ στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2008-2011, καθώς, επίσης, για τους περιλαμβανόμενους στη «λίστα Λαγκάρντ» ή άλλους φορολογούμενους μεγάλης κλίμακας, που φέρονται να μετέφεραν μεγάλα ποσά για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο ή σε τράπεζες στο Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς «παραδείσους»» και συμπληρώνει: «Η Ομοσπονδία προσωπικού των Δ.Ο.Υ., φέρεται να καταγγέλλει  ότι ελάχιστοι υπάλληλοι ασχολούνται με το έργο αυτό, ενώ πρόκειται για προφανή και τεράστια φοροδιαφυγή πολλών δις €. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦOΜΕΠ) στερείται επαρκούς αριθμού υπαλλήλων κατάλληλων να διεκπεραιώσουν το τόσο σημαντικό αυτό έργο, ενώ ο Γ.Γ. Εσόδων κ. Θεοχάρης, από τον οποίο ζητούνται «ενισχύσεις», εξαγγέλλει , αντιθέτως, επερχόμενες... απολύσεις! Γεννάται, ευλόγως, το ερώτημα, μήπως υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου