Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 17 ΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΣ (ΦΩΤΟ)

1
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρομοίασε το διωγμό των Χριστιανών πριν από το Διάταγμα με τη σημερινή κατάσταση.

Με λαμπρό πατριαρχικό συλλείτουργο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το βασικό κομμάτι του κεντρικού εορτασμού της επετείου του Διατάγματος των Μεδιολάνων στη σερβική πόλη Νις. 


Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου έλαβε χώρα στο Ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νις. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Πατριάρχες Μόσχας,  Ιερουσαλήμ, Σερβίας , Αρχιεπίσκοποι από Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες , όπως ο κ. Ιερώνυμος, ο Κύπρου Χρυσόστομος και ο Αλβανίας Αναστάσιος,  οι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και πλήθος κληρικών. Πλέον των 15.000 πιστών συνέρευσαν για τη Θεία Λειτουργία, την οποία επίσης παρακολούθησε η πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Δείτε το φωτορεπορτάζ:

Στο πάρκο μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πιστών, καθώς και οι άνθρωποι που περίμεναν σε μεγάλες ουρές για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και το χέρι του Ιωάννη του Βαπτιστή .


Στο κήρυγμά του , ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος υπενθύμισε τη σημασία της επετείου.
" Σήμερα γιορτάζουμε ένα ιστορικό γεγονός που άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου , ένα γεγονός που μοιράζεται μεταξύ του ειδωλολατρικού και του χριστιανικού κόσμου, ένα γεγονός που χώρισε τον κόσμο σε δύο εποχές, την ειδωλολατρική και τη χριστιανική"

Η τελευταία λέξη άνηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παρομοίασε τη δίωξη των χριστιανών πριν από την ανακήρυξη του Διατάγματος των Μεδιολάνων , με αυτή που συνεχίζεται, όπως είπε, στη Συρία , τη Νιγηρία , τη Ρωσία , την Πολωνία , το Ιράκ , την Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

"Το  Διάταγμα των Μεδιολάνων είναι η πηγή από την οποία προέκυψε και διακηρύχθηκε η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο ", δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Μίλησε κατά του θρησκευτικού φανατισμού και τόνισε πως υπάρχουν ειρηνικοί τρόποι επίλυσης των διαπροσωπικών διαφορών και ότι "όσοι λένε το αντίθετο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική βούληση του Θεού" , είπε ο Πατριάρχης .

Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι από σχεδόν όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες ενώ για πρώτη φορά μετά από την παραίτηση του συμμετείχε σε συλλείτουργο Προκαθημένων, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος.

Να σημειώσουμε ότι ο  Πατριάρχης κ. Ειρηναίος απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους υπόλοιπους Προκαθημένους, παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Σερβίας.

Η παρουσία των πιστών, σύμφωνα με τα σερβικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν εντυπωσιακή, καθώς την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου της Νις παρακολούθησαν περίπου 15.000 πιστοί.

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων που καθιέρωσε την ανεξιθρησκεία

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων (Edictum Mediolanense) ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος σταμάτησαν τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία» (Religio licita), οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς.Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας (324).

Δείτε το φωτορεπορτάζ από το ιστότοπο:tanjug.rs
.
1
1
1
1
1
1

alt
alt
       alt
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου