Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Με το ΑΦΜ στο βενζινάδικο η επιστροφή πετρελαίου το 2014



Την ώρα που όλοι οι αγρότες περιμένουν πότε θα γίνει επιτέλους η εξόφληση της επιστροφής πετρελαίου για φέτος και ενώ οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους μιλούν για πληρωμή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει δηλώσεις για το τι θα συμβεί το… 2014.
Προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η  ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και εκμεταλλεύσεων.
Προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και εκμεταλλεύσεων.
Αυτόματα και με ψηφιακό τρόπο θα γίνεται η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου και, πιθανότατα, και του ΦΠΑ από την επόμενη χρονιά λόγω του νέου συστήματος φορολόγησης των αγροτών με λογιστικά βιβλία. 
Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Σύμφωνα με τον υπουργό –και τη σχετική πρόταση που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών-, από 1ης Ιανουαρίου 2014 με την αγορά πετρελαίου από οποιοδήποτε πρατήριο και δίνοντας οι αγρότες το ΑΦΜ τους, θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ύστερα από τη διασταύρωση των στοιχείων θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου.
«Έχουμε καταλήξει σε ένα απλό, απαλλαγμένο γραφειοκρατικό τρόπο», ανέφερε στη συνέντευξη ο κ. Τσαυτάρης. «Η πρότασή μας την οποία μένει να συζητήσουμε και με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου να γίνεται ψηφιακά. Δεδομένου ότι οι αγρότες θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και κάθε μήνα, κάθε τρεις μήνες θα μπαίνουν μέσα οι δαπάνες τους, θα φαίνεται από εκεί η επιστροφή φόρου, βάσει του πίνακα με τους συντελεστές που έχουμε, δικαιούται. Δεν χρειάζεται δηλαδή να καθιερωθεί η «κάρτα του αγρότη», όπως ακούγεται τόσο καιρό. Εμείς προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η πλήρης ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε η βασική διοικητική υποστήριξη να προέλθει από το ΥπΑΑΤ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερωθεί το Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών όπου έχουν πρόσβαση όλα τα πρατήρια. Έπειτα, η διαδικασία είναι απλή. Ο αγρότης θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο κίνησης από οποιοδήποτε πρατήριο και δίνοντας μόνο το ΑΦΜ του θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Θα αποστέλλεται η συναλλαγή αγοράς του πετρελαίου κίνησης στο ΚΕΠΥΟ κι εκεί θα γίνεται έλεγχος του ΑΦΜ και της δικαιούμενης ποσότητας ανάλογα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάθε τετράμηνο θα γίνεται αυτόματη επιστροφή της διαφοράς του φόρου στο λογαριασμό του γεωργού. Κάτι ανάλογο σκοπεύουμε να κάνουμε και με την επιστροφή του ΦΠΑ».
Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάσχεσης των επιδοτήσεων χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση του παραγωγού για συμψηφισμό χρεών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου